
اگر مایلید که اجرای سقف یوبوت خود را خودتان انجام دهید و از شرکت های انجام دهنده این خدمات کمک نگیرید، در این مطلب با ما در کلینیک ساختمانی به تام همراه باشید تا نحوه انجام آن را به صورت گام به گام به شما آموزش دهیم. سقف یوبوت را در مطالب قبلی به بحث گذاشتیم و فاکتورهای موثر بر آن را معرفی کردیم. البته در مورد اجرای آن به چند نکته کلی و مختصر اشاره کردیم که روند کلی اجرای سقف یوبوت را نشان میداد.
اما اینکه در این فرایند روند کار به چه شکلی باشد و از چه موادی استفاده شود، را در این مطلب نشان خواهیم داد و جزئیات هر کدام از مراحل را با نشان دادن تصویر مشخص می کنیم. البته توصیه می کنم که انواع سقف ساختمانی معرفی شده در فروشگاه به تام را مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتر و کامل تری در مورد آنها کسب کنید.
آماده سازی لایه زیرین و نصب شمع به عنوان اولین گام در اجرای سقف یوبوت
فرایند اجرای سقف یوبوت را با کار گذاشتن شمع های حمایتی و لایه زیرین آغاز می کنیم که دو وظیفه مهم بر عهده دارد. شمع ها و تخته های چوبی وظیفه نگه داشتن دال فولادی زیرین به همراه یوبوت ها را برعهده دارند و مانع از خم شدن آنها تحت فشار بار می شوند. از طرف دیگر این تخته ها برای جلوگیری از ریزش بتن و همچنین صاف شدن سطح زیرین سقف به کار گرفته می شود.
قرار دادن دال زیرین از میلگردها
پس از قرار دادن شمع حمایتی و تخته های زیرین، در این مرحله از اجرای سقف یوبوت به سراغ چیدن دال فولادی میرویم که بهصورت میلگردهای متقاطع در طول و عرض اجرا می شود. تراکم میلگردهای استفاده شده در این قسمت مطابق با توصیه مهندسین ساختمانی همچنین فاصله دهانه سقف تعیین می شود. فقط توجه داشته باشید که این دال باید با فاصله نسبت به تخته های زیرین قرار گیرد تا بین آنها امکان نفوذ بتن وجود داشته باشد.
قرار دادن یوبوت ها
اکنون که میلگردها به شکل مناسبی چیده شده است حد و فاصل آنها متعادل انتخاب شده است، نوبت چیدن یوبوت ها در ردیف های افقی و عمودی است. چیدن اولیه یوبوت ها برای مشخص شدن تعداد بکار رفته آنها صورت می گیرد و باید به شکلی قرار گیرند که پایهها باعث فاصله آنها از سطح دال میلگرد شود. فقط توجه داشته باشید که این فضا محل قرار گیری نهایی یوبوت ها نیست و بعدا احتمال جابجایی آنها وجود دارد.
[irp posts=”22889″ name=”راهنمای نصب کاغذ دیواری”]
تنظیم کردن فاصله بین یوبوت ها
مرحله بعدی از اجرای سقف یوبوت را به تعیین حد فاصل بین آن ها اختصاص می دهیم. زمانی که یوبوت از شرکتهای تولیدکننده خریده میشود، بخشهایی فولادی به عنوان معیار اندازه گیری آن ها در اختیار خریدار قرار می گیرد که به کمک آن می توانند حد فاصل بین آن ها را تنظیم کنند. همانطور که در تصویر زیر میبینید، محل قرار گیری این قسمت های فولادی مشخص است و به راحتی می توانید آنها را تشخیص دهید.
همانطور که در تصویر زیر میبینید، یک محدوده استاندارد و مشخص برای حدفاصل مرکزی یوبوت های کناری یکدیگر وجود دارد که توسط این شاخص فولادی تعیین می شود. این محل زرد رنگ توسط مهندس معمار مشخص می شود و تعیین تراکم بین یوبوت ها بر عهده آنهاست.
البته به خاطر داشته باشید که این شاخص فولادی فقط برای اندازه گیری حد فاصل بین یوبوت ها به کار برده نمیشود و برای اهداف دیگری نیز به کار گرفته می شود. همانطور که در تصویر زیر مشخص شده، محل قرارگیری این ابزار فولادی دارای مهره هایی است که شاخص فولادی بر روی آنها قرار گرفته و مانع از حرکت یوبوت می شود. وجود پایه های نوک تیز در یوبوت ها مانع از حرکت آنها به هنگام بتن ریزی می شود، اما نقش اصلی در این مورد به این شاخص فولادی واگذار می شود و مانع از جابجایی آنها می شود.
چیدن دال بالایی به کمک میلگرد
با مشخص کردن شرایط استاندارد و حد فاصل بین یوبوت ها، عملاً قسمت وقتگیر و سخت اجرای سقف یوبوت به پایان رسیده است و در این مرحله باید یوبوت ها در کنار هم چیده شوند. چیدن یوبوت ها با توجه به فاصله استاندارد آنها، سخت و زمانبر نیست و به راحتی قابل انجام است. فقط توجه داشته باشید که اعمال فشار به یوبوت ها ممکن است باعث شکستن آنها شود. از این مرحله به بعد نوبت به چیدن دال بالایی می رسد که از میلگردهای بافته انجام می شوند. این میلگردها به صورت وظیفه های متعامد بر روی یوبوت ها سوار می شوند و باید چیدن آنها به صورتی باشد که یک میلگرد بر روی هر یوبوت قرار گیرد .در ضمن در هر ردیف از یوبوت ها لازم است که به صورت یکی در میان از سیستم های حامی فولادی استفاده کنید. نحوه چینش یوبوت ها و دال بالایی در تصویر زیر نشان داده شده است.
بتن ریزی سقف
فرایند بتن ریزی در جریان اجرای سقف یوبوت باید با دقت بالایی انجام گیرد. بتن ریزی سریع و بدون نظارت ممکن است سطح زیر یوبوت ها را خالی گذاشته و عملاً اجرای سقف به صورت کرمو باشد. بنابراین مهندسین سازه توصیه میکنند که ابتدا یک مرحله بتن به اندازه ی دال فولادی پایینی ریخته شود و پایه های یوبوت ها را پوشش دهند. این موضوع به اجرای مناسب سقف کمک میکند و مانع از کرمو شدن آن می شود.در نهایت و در فاز دوم بتن ریزی، قسمت اصلی بتن برای اجرای سقف یوبوت ریخته می شود و سطح آنها به طور کامل پوشش داده میشود.
جدا کردن شمع و لایه زیرین
پس از بتن ریزی کامل و صاف کردن سطح بالایی سقف، فرایند اجرای سقف یوبوت به پایان میرسد و از این مرحله به بعد باید کارهای اصلاحی بر روی آن صورت گیرد. زمان دادن به سقف در حدود ۵ تا ۷ روز باعث می شود که بتن سقف به طور کامل خشک شده و امکان جدا کردن شمع و لایه زیرین فراهم باشد. فقط هنگام انجام این مرحله توجه داشته باشید که آنها را به آرامی بردارید که فشار زیادی بر روی دال بتنی وارد نشود.
فرایند اجرای سقف یوبوت بدون نظارت بر لایه های زیرین آن به پایان می رسد. اگر بتن ریزی سقف به شکل استاندارد و مناسب انجام شده باشند، بعد از برداشتن شمع و تخت های زیرین انتظار می رود که سطح آن یکپارچه و صاف باشد. اگر پس از اتمام به کار، شمع ها و تخت های چوبی را برداشتید و با یک سقف همانند تصویر زیر مواجه شدید، می توانید ادعا کنید که در انجام کار خود موفق عمل کرده اید.
همانطور که می بینید، اجرای سقف های یوبوت به پیچیدگی که به نظر میرسد نیست و با کمی دقت می توانید سقف منزل خود را کامل کنید. البته توصیه میکنیم که به دلیل حساس بودن مسئله سقف در استحکام سازه، اجرای آن را به تیمهای حرفهای واگذار کنید. کلینیک ساختمانی به تام نیز به عنوان یک شرکت فعال در حوزه ساخت و ساز، خدمات اجرای سقف یوبوت را بر عهده میگیرد که در مطالب بعدی به آنها بیشتر اشاره خواهیم کرد.
[irp posts=”22982″ name=”سقف کوبیاکس چیست؟”]