
مصالح ساختمانی به مواد ومتریالی اطلاق می شود که برای ساختن یک سازه مورد نیاز است. مواد و مصالح ساختمانی را از نظر جنس ، از نظر نحوه تولید و از نظر منشاء و کاربرد آنها ، می توان این چنین تقسیم بندی کرد :
تقسیم بندی مصالح ساختمانی از نظر جنس آنها :
مصالح ساختمانی از نظر جنس به دو گروه مصالح ساده و مصالح مرکب تقسیم می شوند .
- مصالح ساده :
به فرآورده های معدنی یا طبیعی یا مصنوعی که از یک جنس و مواد داخلی مشابه تشکیل شده باشند ، مصالح ساده می گویند . مانند : شن ، ماسه ، سیمان ، کاشی ، تیر آهن و ….
- مصالح مرکب :
به فرآورده های معدنی یا طبیعی یا مصنوعی که از چند نوع ماده داخلی تشکیل شده باشند ، مصالح مرکب می گویند. مانند : بتن ، تیرچه ، ایرانیت ، ایزوگام ، ملات ها و …..
تقسیم بندی مصالح ساختمانی از نظر نحوه تولید :
- مصالح ساختمانی پیش ساخته :
به مواد و مصالحی که از طریق عملیات تولید کارخانه ای تهیه می شوند مصالح پیش ساخته گویند. مانند : کاشی ، سرامیک ، آجر ، سفال ، تیرچه ، بلوک ، بتن ، قیرگونی و….
- مصالح درجا :
به مواد و مصالحی که در محل احداث تهیه و تولید می شوند ، مصالح درجا گویند. مانند : ملات ها ، بتن درجا ، بلوک سقفی ، چهار چوب های درجا و …..
در این قسمت می توانید انواع متنوع محصولات مصالح ساختمانی را ببینید
تقسیم بندی مصالح ساختمانی از نظر منشاء و کاربرد آنها :
- مصالح طبیعی :
به مواد معدنی موجود در طبیعت گفته می شود . مانند : مصالح سنگی ، ماسه ، خاک ها به ویژه خاک رس و…
- چسباننده ها :
به مواد معدنی یا مصنوعی که به کمک ماده حلال چسبنده شده و باعث چسباندن ذرات مواد و مصالح دیگر به هم می شوند چسب می گویند. مانند : گچ و سیمان، آهک ، قیر و ….
- ملات ها :
به مواد مرکب چسبنده که از ترکیب ماده حلال و چسب ساختمانی و ذرات پر کننده بوجود می آید ملات گفته می شود. مانند : ملات گل رس و ملات کاهگل ، ماسه آهک ، شفته آهک ، گچ ، گچ و خاک ، و….
- قطعات :
به اجزای معدنی یا مصنوعی مورد استفاده در اجزای ساختمان قطعات می گویند. مانند : سنگ ساختمان ، آجر و بلوک ، کاشی و سرامیک ، شیشه و ….
- فلزات :
به ترکیبات شکلی حاصل از ذوب و قالب گیری کانی های فلزی ، مصالح فلزی گویند. مانند : فولاد ، چدن ، آهن آلات ، آلومینیوم ، مس و ….
- چوب :
به ترکیبات شکلی برش خورده از تنه درختان و یا فرآورده های عمل آورده شده از تراشه اره کاری حاصله چوب ، گویند. مانند : تیرک ها ، نئوپان یا فیبر ، روکش های چوبی و ….
- مواد آلی :
به موادی شامل هیدروکربن که از تجزیه بقایای جانوران و گیاهان تولید شده که در امور ساختمان و عایق کاری کاربرد دارند ، مواد آلی گویند. مانند : انواع فیبر های ساده و هوا دمیده ، آسفالت و چسب ها ، pvc ، …..
- مواد متفرقه :
به دیگر مواد و مصالحی که در امور ساختمانی کاربرد داشته و در دسته بندی مشخصی جای نگیرد مواد متفرقه گویند. مانند : پشم شیشه ، پشم سنگ ، چوب پنبه ، آزبست ، گونی ، و…..

بررسی خواص مصالح ساختمانی :
- خواص فیزیکی مصالح
- خواص شیمیایی مصالح
- خواص مکانیکی مصالح
استفاده از مصالح ساختمانی ، نیاز به شناسایی و دانش کاربردی آنها دارد. برای احداث یک ساختمان مناسب و کارآمد باید انتخاب مصالح با دقت انجام شود.
-
خواص فیزیکی مصالح ساختمانی :
- حالت و وضع ظاهری مصالح :
*ابعاد و اندازه ها :
-ابعاد و اندازه مصالح ساختمانی
– وزن
– جرم مخصوص
– جرم مخصوص فضایی
– چگالی
– تخلخل
- اثرات فیزیکی آب و رطوبت بر روی مصالح ساختمانی :
در این مبحث ، خصوصیات مصالح ساختمانی بر اساس قابلیت آنها برای جذب یا خروج آب هنگامیکه مرطوب و یا خشک هستند ، بیان می شود.
- قابلیت جذب آب :
خصوصیتی که موجب جذب بخار آب از هوا می شود. این ویژگی بستگی به عواملی چون : دمای هوا ، رطوبت نسبی ، نوع خلل و فرج ، تعداد و ابعاد ، و به طبیعت ماده مورد نظر بستگی دارد .
- ضریب نرمی
این ضریب میزان مقاومت مصالح مورد نظر را در مقابل آب را نشان می دهد. نسبت مقاومت فشاری ماده مورد نظر در هنگام اشباع شدن با آب ، را به مقاومت فشاری آن در حالت خشک را ضریب نرمی گویند.
- اثرات فیزیکی تغییرات حرارتی و آتش بر مصالح ساختمانی :
* تاثیر نور، صدا و الکتریسیته

-
خواص شیمیایی مصالح ساختمانی :
- مقاومت مصالح در برابر :
- اثرات اسید ها و باز ها
- اثر آب
- اثر روغن ها
- اثر حلال ها
- اثر نمک ها
- اثرات شیمیایی مصالح بر یکدیگر در اثر مجاورت با هم
-
خواص مکانیکی مصالح ساختمانی :
- مقاومت : شامل مقاومت کششی ، مقاومت برشی ، مقاومت پیچشی ، و خاصیت چکش خواری
- سختی
- تغییر شکل مکانیک
-
خواص کاربردی مصالح ساختمانی :
با مطالعه خواص مکانیکی مصالح ، که در برگیرنده پیش بینی مسائلی مربوط به نحوه خرید ، حمل و نقل ، تخلیه و انبارداری می شود ، می توان در پیشرفت پروژه و هزینه های مربوط به آن نقش مهمی ایفا کرد.
برای آشنایی بیشتر و تخصصی تر با مواد و مصالح ساختمانی می توانید به بخش ویکی ساختمان در رسانه به تام مراجعه کنید
[porto_block id=”17802″ name=”basicmaterialrelatedprodusct”]
با تشکر