
با افزایش ساخت و ساز ساختمانهای بلند و برجهای چند طبقه، تمایل به استفاده از بلوکهای سبک روز به روز بیشتر میشود و در این میان بلوک لیکا نیز به عنوان یکی از مصالح پر مصرف به کار برده میشود. اما از لحاظ عرف بازار، بسیاری از افراد با ماده لیکا و دلیل استفاده از اصطلاح لیکا در مورد این بلوکها آشنا نیستند. اینکه بلوک لیکا از چه موادی ساخته میشود، در چه بخشهایی کاربرد دارد، مشخصات فنی آن به چه شکل است، در چه ابعادی تولید میشود، و قیمت آن در بازار به چه صورت تغییر میکند، از موارد مهمی هستند که در ادامه این مطلب به صورت جزئی و دقیق به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بلوک لیکا چیست؟
بیشتر بلوکهای ساختمانی و سقفی عرضه شده در بازار از بتن ساخته میشوند و بلوک لیکا نیز از این قضیه مستثنی نیست؛ با این تفاوت که در جریان ساخت این بلوکها، علاوه بر استفاده از ماسه سنگ، سیمان و آب، از یک ماده صنعتی به نام لیکا استفاده میشود که ویژگیهای منحصر به فردی دارد و به طرز چشمگیری باعث کاهش وزن بلوک میشود. ماده لیکا تحت شرایط خاصی تولید میشود که باعث جلوگیری از جذب رطوبت توسط بلوک، عایق بودن آن در برابر حرارت و صوت و همچنین عدم تراکم پذیری آن میشود.
چرا از لفظ لیکا برای این بلوکها استفاده میشود؟
دلیل استفاده از لفظ لیکا در مورد بلوک سبک لیکا به استفاده از این ماده صنعتی برمی گردد. لیکا یک ماده صنعتی است که در شرایط سخت و در درجه حرارت بسیار بالا تولید میشود. این ماده که در محافل علمی با لفظ سبکدانه رس منبسط شده (Light Expanded Clay Aggregate) شناخته میشود، از یلیت یا مونت موریونیت ساخته میشود که روش ساخت آن در اختیار برخی از کشورها قرار دارد. در یکی از مراحل تولید لیکا، گل به دست آمده تا درجه حرارت ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم میشود تا ترکیبات شیمیایی آن تبخیر شده و در نتیجه باعث متخلخل شدن ساختار آن میشوند. این ویژگی تخلخل بالا در نهایت به سود بلوک لیکا خواهد بود.
ویژگیهای بلوک لیکا
دلیل استفاده از بلوک لیکا در ساخت و ساز به موارد مختلفی برمیگردد که هرکدام از این خصوصیات باعث میشوند تأثیر مثبتی بر روند ساخت و ساز داشته باشند. شاید مهمترین ویژگی این بلوکها، تخلخل زیاد و وزن پایین آنها باشد، با این وجود عناوین مختلف دیگری در مورد آنها وجود دارد که در بازار با این مشخصات شناخته میشود. این ویژگیها عبارتند از:
انواع بلوک لیکا
یکی از مهمترین ویژگیهای بلوک لیکا این است که آنها را در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه میکنند. در حقیقت این بلوکها را نمیتوان به یک بخش خاص از ساختمان محدود کرد و از آنها در حوزههای مختلف استفاده میشود، به عنوان مثال:
- بلوک لیکا سیمانی: این بلوکها بیشترین و رایجترین بلوکهای این دسته محسوب میشوند که همانند بلوکهای معمولی تولید میشود؛ با این تفاوت که در ساختار آنها از ماده لیکا استفاده شده و وزن آنها کمتر است.
- بلوک لیکا ساختمانی: استفاده از بلوکهای لیکا به بخشهای مختلفی اختصاص مییابد که برخی از آنها در ساختمان یک سازه به کار گرفته میشوند. بلوکهای دیواری و بلوکهای تیغهای نمونهای از این بلوکها هستند.
- بلوک لیکا صنعتی: در ساخت این بلوکها از پوکه صنعتی استفاده میشود که تحت شرایط خاصی تولید میشود و وزن آن نسبت به بلوکهای معمولی بسیار کمتر است. تخلخل زیاد و عدم تراکم پذیری از ویژگیهای این بلوکها هستند.
- بلوک سقفی لیکا: استفاده از بلوکهای سبک لیکا فقط به دیوار و یا به تیغههای ساختمان محدود نمیشود و امروزه با شیوههای مختلفی، انواع سقفی این بلوکها تولید میشود که همراه با تیرچه در سقف سازه به کار میرود.
- بلوک شبه لیکا: اگرچه لیکا به عنوان یک نمونه صنعتی از پوکه معدنی شناخته میشود، اما در بلوکهای شبه لیکا یا همان بلوک پومیس، از پوکه معدنی برای ساخت آنها استفاده میشود. ضخامت این بلوکها حدود دو و نیم سانتیمتر است و وزن آنها بین ۵ تا ۶ کیلوگرم.
[irp posts=”6920″ name=”بلوک ؛ راهنمای جامع آشنایی با بلوک سبک AAC ،بررسی انواع و مزایای آن”]
قیمت بلوک لیکا
قیمت بلوک لیکا به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و تنها در بلوکهای یک خانواده، قیمتها مشابه هستند. همانطور که عنوان شد این بلوکها در انواع مختلفی به بازار عرضه میشوند و میزان بتن و لیکای استفاده شده در هر کدام از آنها متفاوت است. به همین دلیل، قیمت آنها متغیر است. البته قیمت بلوک لیکا نسبت به بلوکهای معمولی و یا سایر بلوکهای هوادار بیشتر است. بلوکهای سقفی، به دلیل شرایط سختتر در تولید و همچنین استفاده بیشتر از سیمان، نسبت به بلوکهای دیواری گرانتر هستند.
ابعاد بلوک لیکا
ابعاد بلوک لیکا نیز با توجه به هدف استفاده از آنها متفاوت است و ممکن است از یک نوع به نوع دیگر این ابعاد تغییر کند. بلوک استاندارد استفاده شده برای دیوارها معمولاً با ابعاد 20 × 40 × 20 سانتی متر به فروش میرسند. این در حالی است که بلوکهای تیغهای با ابعاد 20 × 8 × 50، 20 × 5 × 10، 20 × 10 × 40، و بلوکهای سقفی با ابعاد 20 × 40 × 20 و سایر اندازهها به فروش میرسند. طبیعتاً هر چه بتن استفاده شده در این بلوکها بیشتر باشند، و روند تولید آنها سختتر باشد، قیمت آنها نیز افزایش خواهد یافت.
وزن بلوک لیکا
یکی از مهمترین ویژگیهای بلوک لیکا این است که نسبت به بلوکهای معمولی از وزن پایینی برخوردار است و نسبت به بلوک سبک هوادار، استحکام مکانیکی و مقاومت در برابر تراکم بالاتری از خود نشان میدهد. اما، در بین همین بلوکها نیز، تفاوت زیادی بین وزنها وجود دارد که به میزان بتن استفاده شده و اندازه بلوک بستگی دارد. معمولاً بلوک لیکای سقفی از وزن پایینتری نسبت به بلوکهای دیواری و تیغهای برخوردار است. وزن این بلوکها معمولاً با توجه به نوع استفاده آنها از ۴ کیلوگرم تا حدود ۱۸ کیلوگرم متغیر است.
مشخصات فنی بلوک لیکا
تولید بلوک لیکا به دلایل مختلفی صورت گرفته و انتظار میرود که مشخصات فنی متفاوتی از بلوکهای معمولی نشان دهند. برخی از ویژگیهایی که از بلوکهای لیکا انتظار میرود عبارتند از:
- تخلخل زیاد و وزن پایین: همانطور که عنوان شد در جریان تولید لیکا، درجه حرارت به حدی بالا میرود، که بیشتر مواد موجود در ساختار آن تبخیر میشود و ساختار داخلی آن متخلخل میشود. قرار گرفتن لیکا به جای ماسه سنگ در بدنه بلوک باعث کاهش وزن و ایجاد تخلخل در ساختار آن میشود.
- عایق بودن در برابر حرارت و صوت: اگر به شیشهها و پنجرههای دوجداره توجه کنید، میبینید که هوا و گاز آرگون در ایجاد عایق نقش اصلی را برعهده دارند. بنابرین با قرار گرفتن هوا در تخلخلهای بلوک لیکا، باید انتظار داشت که در برابر عبور حرارت و صوت عایق مناسبی باشد. هدایت حرارتی لیکا حدود w/mc 2 و میزان کاهش صوت در حدود ۴۶ دسی بل برآورد میشود.
- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی: بتن به خودی خود میتواند حدود سه ساعت شعله مستقیم را تحمل کند. در کنار آن، برای تولید ماده لیکا از دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد استفاده شده است و تمامی مواد سوختنی آن از بین رفته است. با این وجود باید انتظار داشت که این بلوکها مقاومت بسیار بالایی در برابر شعله مستقیم داشته باشد.
- مقاومت در برابر شرایط خورنده: یکی از عوامل اصلی ایجاد خوردگی در مواد مختلف، واکنششان نسبت به شرایط موجود است. با توجه به اینکه در جریان تولید بلوک لیکا هیچ مادهای شیمیایی استفاده نمیشود و اگر هم استفاده شود در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد از بین میروند، عملاً واکنشی بین بلوک و مواد خورنده رخ نمیدهد.
معایب بلوک لیکا
- قیمت بالا: با توجه به اینکه در تولید بلوک لیکا از مادهای غیر از ماسه سنگ استفاده میشود، طبیعی است که قیمت آن از بلوکهای معمولی بیشتر است و باعث بالارفتن هزینه کلی سازه میشود.
- پرتی بالا: یکی از ایراداتی که به این بلوکها وارد میشود این است که بسیار ترد و شکننده هستند. زمانی که معمار بخواهد تغییراتی بر این بلوکها ایجاد کند، طبیعتاً احتمال شکستن آنها بالاتر میرود و همین موضوع باعث پرتی بالا در بلوک سبک لیکا میشود.
با وجود موارد ذکر شده فوق، بلوک لیکا در حال حاضر به عنوان یکی از اصلیترین مصالح ساختمانی به کار گرفته میشود و مهندسی نیز آن را به میزان زیادی قبول دارد. اگر شما هم قصد دارید از آنها در سازه خود استفاده کنید، برای سفارش خرید آن با ما در کلینیک ساختمانی به تام در تماس باشید.
[irp posts=”11444″ name=”بلوک سیمانی چیست ؟”]