
نمیدانم تا چه اندازه با بتن، کاشی، سرامیک، یا درست کردن یک سطح متفاوت از دکوراسیون داخلی منزل سر و کار داشتهاید، اما اگر با افزودنیهای مختلف بتن آشنایی ندارید، بهتر است در مورد چسب بتن لاتکس تحقیقات بیشتری انجام دهید و تأثیر چشمگیر آن را بر بتن و ملات معمولی ببینید. برای کسانی که به صورت حرفهای در حوزه ساخت و ساز فعالیت دارند، چسبهای بتن، از جمله چسب بتن لاتکس، نقشی محوری و مهم دارند که به بخشهای مختلف یک سازه به انجام پروژه کمک میکند.
این موضوع، توجه ما را در کلینیک ساختمانی به تام به خود جلب کرد و تصمیم گرفتیم که در یک مطلب کامل به بررسی چسب بتن لاتکس موارد استفاده از آن در حوزههای مختلف بپردازیم. البته فراموش نکنید که نمونههای مختلفی از چسب ساختمانی در وب سایت ما موجود است که میتوانید ویژگیهای تخصصی آنها را ببینید.
چسب بتن لاتکس چیست؟
چسب بتن لاتکس به عنوان یک ماده شیمیایی روان و پایدار شناخته میشود که به ترکیب ماسه سنگ و سیمان پرتلند اضافه شده و باعث افزایش خاصیت چسبندگی آن و ایجاد یک ماده سیمانی نرم شود. این چسب بتن بر خاصیت اصلی سیمان و ماسه سنگ تأثیر مستقیم دارد و در انتها چسبندگی بتن را به شکل چشمگیری افزایش میدهد. اما شاید سوالی که ذهن همه ما را به خود درگیر کند، این باشد که اصلاً لاتکس چیست؟
لاتکس یک نوع امولسیون پایدار از ذرات بسیار ریز پلیمری در محلول آبی است که انواع مصنوعی آن از طریق فرایند پلیمریزاسیون موادی مثل استایرن به وجود میآید. لاتکس طبیعی به شکل یک سیال شیری رنگ دیده میشود که مواد طبیعی مختلفی در آن وجود دارد و در معرض هوای آزاد سفت میشود. چسب بتن لاتکس بر اساس همین ویژگیها، طراحی و ساخته شده است و مهندسین سازه از آن برای تغییر ویژگی بتن استفاده میکنند. به همین دلیل زمانی که به چسبندگی بالا مانند سطح زیر کاشی و سرامیک نیاز باشد، از این چسب بتن استفاده میشود.
تأثیر چسب بتن لاتکس
چسب بتن لاتکس زمانی که به ترکیب سیمان پرتلند و ماسه سنگ اضافه میشود، حالت چسبندگی و سیالیت آن را افزایش میدهد و باعث تغییرات فیزیکی و ظاهری آن میشود. این تغییرات به شکلی است که بدون چسب بتن رسیدن به آنها تقریباً غیرممکن است. بطور کلی، تغییراتی که در جریان افزایش این چسب به وجود میآید شامل موارد زیر میشود:
- افزایش چشمگیر آب بندی بتن به دلیل پوشش دادن منافذ داخلی آن؛
- بالا بردن خاصیت چسبندگی ملات و بتن به دلیل ایجاد نوعی ماده واسطه بین اجزاء تشکیل دهنده آن؛
- افزایش خاصیت سیالیت و کار پذیری بتن به دلیل خاصیت کشسانی چسب؛
- افزایش خاصیت مقاومت بتن در برابر مواد شیمیایی؛
- مقاومت در برابر ضربه و افزایش مقاومت کششی بتن؛
- قابلیت استفاده در ضخامت پایین برای سطوح با فضای کم.
[irp posts=”8472″ name=”زایکوسیل ،کاربرد نانوتکنولوژی برای ضد آب کردن مصالح ساختمانی و سازه ها”]
موارد استفاده از چسب بتن لاتکس
همانطور که عنوان شد، چسب بتن لاتکس به طرز چشمگیری خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بتن اولیه را ارتقاء میدهد و به همین دلیل کاربردها و استفاده از این بتن نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. با توجه به تغییراتی که در بتن ایجاد میشود؛ کاربردهای آن در موارد زیر بیشتر دیده میشود:
- استفاده به عنوان فضاها و منابع ذخیره سازی آب؛ این کاربرد بیشتر به نقش چسب بتن در پر کردن فضای خالی و تخلخل بتن برمیگردد.
- کاربرد به عنوان سکو و فضاهای با تنش کششی بالا؛ این موضوع به خاصیت کشسانی چسب استفاده شده در بدنه بتن برمیگردد که مانع از شکستگی آن تحت تنشهای مختلف میشود.
- استفاده به عنوان انبار و محفظه ذخیره سازی مواد غذایی و حتی پسماندهای زیست محیطی؛ چسب بتن لاتکس باعث جلوگیری از نفوذ پذیری بتن و خروج مواد از داخل محفظه میشود.
- استفاده در پل و سایر سازههای عظیم مانند سدها: چسب بتن لاتکس به دلیل تأثیر مثبت بر روی سیمان و چسبندگی بین دانههای ماسه سنگ، در پروژههای بزرگی مانند پلها و سدسازی به کار گرفته میشود.
- تهیه ملات برای نصب کاشی و سرامیک؛ این موضوع به بالا رفتن خاصیت کارپذیری ملات در اثر وجود چسب بتن برمی گردد که میتوان آن را با ضخامت نازک مورد استفاده قرار داد.
لازم به ذکر است که بتن حاوی این چسب برای ساخت استخرهای آب گزینه ایدهآل به شمار میرود به نوعی میتوان دیوارهای آنها را بدون شیوههای مختلف و مرسوم آب بندی، اجرا کرد.
مزایای استفاده از چسب لاتکس
با وجود تمامی خواص فوق الذکر که با وجود چسب بتن لاتکس در ملات نهایی به وجود میآید، باید انتظار داشت که این چسب بتواند تأثیر چشمگیری بر نتیجه نهایی کار داشته باشد. در حالت کلی میتوان مزایای زیر را از این چسب بتن انتظار داشت:
- ایجاد پیوند شیمیایی، مکانیکی، و دائمی بین دانههای ماسه سنگ که در نهایت باعث خاصیت کشسانی در بتن میشود
- بهبود مقاومت و استحکام فشاری، تنشی، کششی و پیوندی بین دانهها و اجزاء مختلف بتن که در نهایت باعث بهبود خواص سازه میشود
- افزایش مقاومت بتن در برابر شرایط مختلف
- بهبود مقاومت شیمیایی سازه در برابر یخ زدگی، شرایط اسیدی و شرایط قلیایی؛ این موضوع به خاصیت خنثی کنندگی لاتکس در بدنه بتن برمیگردد.
- کمک به جلوگیری و کنترل شکستگیها و ترک خوردگیهای بزرگ و کوچک در سازه بتنی.
- کاهش چشمگیر در نفوذ پذیری سازه بتنی که باعث میشود انجماد آن در فصول سرد سال بسیار کمتر شود
- جلوگیری از تغییر رنگ بتن در معرض اشعه uv و نور آزاد خورشید
- بالارفتن خصوصیات پلیمری در بدنه چسب بتن لاتکس و جلوگیری از انتشار بوی آمونیاک
- کاهش چشمگیر در تأثیر اثر یون کلرید بر بتن تقویت شده با فولاد و جلوگیری از خوردگی آن.
هر کدام از موارد فوق میتواند در بخشی از سازه بتنی تأثیرگذار باشد و در کل کیفیت بتن بهدستآمده را بهبود بخشند.
مشخصات فنی چسب بتن لاتکس
چسب بتن لاتکس با ظاهر مایع سفید غلیظ یا حتی در برخی موارد به رنگ کرم دیده میشود و معمولاً از سه قسمت ماسه سنگ و یک قسمت سیمان پرتلند به همراه آن استفاده میشود. وزن مخصوص این چسب حدود ۱۰۱ در ۲۰ درجه سانتیگراد برآورد شده و انتظار میرود که تا ۴۰ مگا پاسکال مقاومت فشاری داشته باشد. این چسب باعث میشود که مقاومت کششی بتن حدود 5/6 مگا پاسکال باشد و مقاومت خمشی و برشی آن به ترتیب ۱۳ و ۶ مگا پاسکال است.
چسب بتن لاتکس در برابر ذوب شدن یا یخ زدن عملکردی عالی دارد، تا ارتفاع ۳ متر از نفوذ آب جلوگیری میکند، و رطوبت پذیری سازه بتنی با وجود این چند تا حدود ۹۶ درصد کاهش مییابد. این ماده هیچگونه سمیتی ندارد و حتی به عنوان حفاظ استخر آب آشامیدنی نیز استفاده میشود.
مخلوط کردن چسب بتن و نحوه مصرف آن
تولید بتن به همراه چسب بتن لاتکس چندان سخت نیست و مرحله پیچیدهای به آن اضافه نمیشود. در حقیقت، همانطور که بتن معمولی آماده میشود، ابتدا ماسه سنگ با سیمان ترکیب شده و به مدت یک دقیقه مخلوط میشود. در مرحله بعد محلول چسب لاتکس رقیق شده به آن اضافه میشود و به مدت ۳ دقیقه دیگر هم زده میشود. بتن بدست آمده را میتوان به مدت سه ساعت در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار داد. البته لازم به ذکر است که اختلاط بیش از حد بتن همراه با چسب مشکل ساز میشود و بهتر است در شرایط محیطی غیر نرمال مانند باران و باد و آفتاب شدید استفاده نشود.
استفاده از چسب بتن لاتکس به راحتی میتواند کیفیت و کارایی یک سازه بتنی را تحت تأثیر قرار دهد و اگر احساس میکنید که در سازه بتنی شما امکان استفاده از این چسب وجود دارد، برای مشاوره بیشتر و دریافت قیمت محصول با کارشناسان کلینیک ساختمانی به تام در تماس باشید و از جزئیات بیشتر این مواد افزودنی مطلع شوید.
[irp posts=”7775″ name=”نکات اجرایی کاربردی در خصوص چسب کاشی و سرامیک”]