
سرامیک بیمارستانی یکی از گزینههایی هستند که برای پوشش دیوار و کف مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع پوششها باید بهداشتی باشند، با خدمات بهداشتی و درمانی سازگاری داشته باشند، به اندازه کافی مقاوم باشند، در برابر رفتوآمد زیاد مقاوم باشند، با مواد شیمیایی و دارویی واکنش ندهند، و درنهایت فرایند نگهداری راحتی داشته باشند. به همین دلیل انتخاب کفپوش و سرامیک بیمارستانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. امروزه با پیشرفت علم و تولید مواد کامپوزیتی مختلف، موادی مانند پارکت، سرامیکهای وینیلی یا پوششهای پلاستیکی و چوبی در بیمارستانها استفاده میشوند، اما اکثر پیمانکاران و سازندگان بیمارستانها، سرامیک بیمارستانی را به مواد دیگر ترجیح میدهند.
اماکن بیمارستانی و پزشکی، مانند بیمارستانها، امکانات توانبخشی، دندانپزشکی و مطب دکتر، کلینیکها و یا سایر مراکز بستری، نقش مهمی در برقراری سلامت جامعه دارند و رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در آنها میتواند نتایج خوبی به دنبال داشته باشد. یکی از بخشهایی که اهمیت بسیار ویژهای در نظافت بیمارستانها و مراکز پزشکی دارد، کف آنها و پوشش دیوار و کف است. بیماران و همراهانی که به همراه آنها به بیمارستانها مراجعه میکنند مستحق برخورداری از تجهیزات بهداشتی هستند که از لحاظ زیبایی نیز در سطح مناسبیقرار داشته باشند.
سرامیک بیمارستانی در بخشهای مختلف بیمارستان
برای درک بهتر موضوع انتخاب سرامیک بیمارستانی، تصور کنید که وارد یک بیمارستان شدهاید و امکان بازدید از قسمتهای مختلف آن را دارید. همانطور که در خیال خود نیز میبینید، معمولاً کف بیمارستانها از بهترین مواد ممکن ساخته شده است و به حدی در تنظیم شدن آنها وسواس به خرج داده شده است که کوچکترین درزی در آن وجود ندارد. اگر خیلی بیشتر ریز شویم، سرامیکهایی بزرگتر از حالت عادی خواهیم دید که به هدف کاهش درز سرامیکها انتخاب شدهاند. حالا اگر بشینید و دستی به سطح سرامیک بکشید، سطح صاف، صیقلی و مستحکم آن توجه شما را جلب میکند. درواقع سطح صاف و بدون زدگی از نیازهای ضروری سرامیک بیمارستانی است که مانع از لکهگذاری و ایجاد آلودگی بر سطح آن میشود.
حالا میتوانید به اتاقهای مختلف هر بخش بروید و بهاحتمالزیاد، سرامیکها و کاشیهایی با رنگ سفید، سبز و آبی مواجه خواهید شد. مهمترین موضوعی که در بیمارستانها مدنظر قرار میگیرد، نظافت و عدم تجمع آلودگی است. این رنگها باعث میشود که آلودگی بهسادگی تشخیص داده شود تمیزکردن سرامیک بیمارستانی مشکل خاصی نداشته باشد.
اما چرا رنگ آبی؟ آیا استفاده از رنگ آبی نیز جنبه پزشکی دارد؟ بله! تعجب نکنید. رنگ آبی یکی از آرامبخشترین رنگهای موجود است که بهخودیخود میتواند انسانهای مضطرب را آرام کند. اگر به محیط بیمارستان توجه داشته باشید، احتمالاً با همسران نگران و گریان، یا مادرانی مضطرب و کودکانی بیقرار برخواهید خورد که از شرایط فعلی خود ناراحت هستند. مطمئناً مهمترین فاکتور در این لحظه، برقراری آرامش و مطلع کردن آنها از وضعیت فعلی است. اکنونکه به تنوع استفاده از سرامیک بیمارستانی پرداختیم، در ادامه قسمتهای مختلف یک بیمارستان را ذکر خواهیم کرد و نوع خاصی از سرامیک بیمارستانی مناسب برای آن معرفی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید!
بیمارستانها!
بیمارستانها با سایر امکانات و مراکز مراقبتهای پزشکی متفاوت هستند و در آنها بخشهای وجود دارد که در سایر مراکز وجود ندارند و امکان استفاده از آنها نیز فراهم نیست. این به این دلیل است که طراحان فضاهای بیمارستانی، آنها را به دو بخش استریل و غیر استریل تقسیم میکنند. مناطق استریل رفتوآمد کمتری دارند و نظافت محیط در اولویت قرار دارد، اما در مناطق غیر استریل تردد بالایی وجود دارد و افراد مختلف به آن وارد میشوند.
مناطق استریل فقط محل تردد پرسنل بیمارستانی است و در معرض آلودگی خارجی کمتری قرار دارد. سرامیک بیمارستانی استفاده شده در محیطهای استریل نیاز به استحکام مکانیکی بالایی ندارد، اما سرامیکهای بخش غیر استریل در معرض تنشهای محیطی و مشکلات مکانیکی قرار دارند و این موضوع ممکن است آنها را در معرض آسیبهای بالقوه قرار دهد. برای بخشهای استریل و غیر استریل امکان استفاده از سرامیک بیمارستانی متفاوت یا یکسان وجود دارد.
رنگ کاشی و سرامیک بیمارستانی
همانطور که در بالا ذکر گردید، مهمترین موضوع در بیمارستانها و مراکز مراقبت پزشکی، رعایت نظافت و بهداشت است. اولین گزینهای که برای رعایت بهداشت و نظافت پیشنهاد میشود، استفاده از رنگ سفید است. رنگ سفید به دلیل خصلت ذاتی خود و همچنین انعکاس نور، توانایی خوبی در نشان دادن آلودگیها را دارد و پرسنل بیمارستان میتوانند از رنگ آنها به نظافت محیط بیمارستان پی ببرند. در ضمن در برخی از بیمارستانهای بزرگ از خطوط رنگی برای راهنمایی بیماران و مراجعهکنندگان استفاده میکنند. تشخیص رنگ این خطوط راهنما در سرامیک بیمارستانی سفید بسیار راحت است و مراجعهکنندگان کمتر گیج شده و بهراحتی به بخش موردنظر خود میرسند.
رنگ دیگری برای سرامیک بیمارستانی که در بیمارستانها، بخصوص اتاقهای عمل و رادیولوژی استفاده میشود، رنگ سبز روشن است. رنگ سبز و حتی رنگ فسفری در تاریکی نمای خاصی ایجاد میکنند که میتواند بیماران را تحت تأثیر قرار دهد. در ضمن این رنگ در اتاقهای رادیولوژی میتواند به جذب اشعه منفی کمک کند و تأثیر آن را کاهش دهد. اما رنگ آبی نیز در سرامیک بیمارستانی، بهخصوص اتاق انتظار، بسیار به کار میرود. با توجه به اینکه محیط بیمارستان از لحاظ روانی فشار زیادی به بیماران و همراهان آنها وارد میکند، سرامیکها و کاشیها آبیرنگ بر روان آنها تأثیر گذاشته و آرام میشوند.
توجه داشته باشید که در مورد بخش مراقبت کودکان و بیماران خاص از رنگهای متنوع و جذابی استفاده میشود که کاربرد چندانی در بیمارستانهای دیگر ندارند. طراحان و پیمانکاران ترجیح میدهند که از سرامیک بیمارستانی نقشدار و رنگی در بخش کودکان استفاده کنند و از این طریق از رنجش آنها در بلندمدت جلوگیری میکنند.
[irp posts=”6681″ name=”سرامیک ؛ پوششی مناسب برای قسمت های مختلف ساختمان”]
مناطق استریل بیمارستانی
محیطهای استریل بیمارستانی شامل اتاقهای مهمی مانند اتاق عمل، آزمایشگاه و ICU و CCU میشوند. وجود هر گونه آلودگی در این مناطق میتواند مشکلات بزرگتری ایجاد کند و سلامت بیماران را با خطر مواجه کند. این نوع محیطها نیاز به سرامیک بیمارستانی بدون درز و بزرگ دارند که کمترین فضای آلوده را ایجاد کنند. سرامیک بیمارستانی بزرگ علاوه بر اینکه باعث نظافت بهتر آنها میشود، بلکه امکان چرخاندن بهتر تجهیزات بین آنها فراهم میشود.
باوجوداینکه گزینههایی مانند پارکت و یا پوششهای وینیلی برای این بخشها پیشنهاد شده است، اما به دلیل جابجایی تجهیزات و همچنین وجود مواد دارویی، امکان مستهلک شدن و بلند شدن آنها وجود دارد. در اتاق عمل امکان خونریزی و ریختن سایر مایعات بدن وجود دارد، بنابراین به نظافت مداوم احتیاج دارند. سرامیک بیمارستانی که در اتاق عمل استفاده میشوند باید مقاومت ساییدگی مناسبی داشته باشند و از حداقل نفوذ برخوردار باشند. برای اتاق عمل میتوان از سرامیکهای سفید رنگ پرسلان استفاده کرد.
در بخش آزمایشگاه احتمال ریختن مواد دارویی و سایر مواد شیمیایی وجود دارد؛ بنابراین مقاوم بودن سرامیک بیمارستانی در برابر مواد شیمیایی و عدم واکنشپذیری آنها در اولویت قرار دارد. همچنین در این محدود جابجایی صندلی و پرسنل بسیار زیاد است. برای این بخش استفاده از سرامیکهای سفالی با روکش چینی و با لعاب درخشان توصیه میشود. لایه شیشهای چینی مانع از نفوذ مواد شیمیایی به داخل کف میشود.
بخشهای ICU و CCU از تردد کمتری برخوردارند و فقط پرسنل بیمارستان در آنها تردد دارند؛ اما در عوض احتمال جابجایی تجهیزاتی مانند دستگاه تنفس مصنوعی، اسکن نوار قلب و دستگاههای بررسی علائم حیاتی وجود دارد. بنابراین هر چه تعداد درز آنها کمتر باشد، احتمال تجمع آلودگی کمتر میشود و از طرفی جابجایی تجهیزات به شکل بهتری انجام میشود. بهترین توصیه برای این بخشها، سرامیک بیمارستانی سفید رنگ و با سایز بزرگ مانند 40 × 40 یا 60 × 60 هستند. جنس این سرامیکهای بزرگ نیز میتواند پرسلان یا سرامیکهای اسلب باشد.
مناطق غیر استریل بیمارستانی
دیگر محل نصب سرامیک بیمارستانی مناطق غیراستریل هستند. مناطق غیر استریل بیمارستانی شامل فضاهایی میشوند که بهصورت مشترک توسط بیماران، پرسنل بیمارستان و همراهان آنها مورد استفاده قرار میگیرند. مناطق غیر استریل نیز باید از لحاظ بهداشتی در حد استاندارد قرار داشته باشند، اما نیازی به وسواس بیشازحد و در حد مناطق استریل نیست. اصولاً مناطق غیر استریل از اصول خاصی برای طراحی و رنگ برخوردار نیستند و حتی برخی از بیمارستانها از سرامیکهای رنگی استفاده میکنند، اما با توجه به اینکه مردم نیز در آن تردد دارند بهتر است به فاکتورهایی مانند دوام، سهولت استفاده و نگهداری و همچنین تنوع در طراحی توجه داشته باشید. برخی از بیمارستانها بهصورت 24 ساعته کار میکنند و در اغلب اوقات افراد عادی در آنها تردد دارند. بااینوجود طول عمر بالا و طراحی زیبا میتواند نقطه مثبت سرامیک بیمارستانی این مناطق باشد.
مهمترین بخش غیر استریل بیمارستانی، اتاق رادیولوژی است که از چندین لحاظ اهمیت دارد. اتاقهای رادیولوژی با امواج رادیویی سروکار دارند. این امواج رادیویی خطرناک هستند و در بلندمدت مشکلساز خواهند بود؛ به همین دلیل از ورقههای سربی در لایه زیرین آنها استفاده میشود که مانع از خروج امواج رادیویی میشوند. از قرن نوزدهم به بعد، مشکلات ما انسانها فقط محدود به ویروسهای و باکتریها نمیشوند و مسائلی مانند اشعههای مغناطیسی و الکتروستاتیکی نیز مسئلهساز شدهاند. انتقال این امواج رادیویی نهتنها برای انسان مضر است، بلکه عملکرد تجهیزات پزشکی را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
اما پیشرفت در تکنولوژی ساخت سرامیک بیمارستانی، امروزه انواع خاصی از سرامیکها ساخته شدهاند که ذرات سرب در درون آن قرار داده شده است. این سرب مورد استفاده بهصورت ذرات ریز درون سفال سرامیک قرار گرفته و بر روی آن یک لایه لعاب قرار میگیرد. این سرامیکها که به سرامیک ضد مغناطیسی نیز مشهور شدهاند، مانع از عبور امواج رادیویی و مغناطیسی میشوند و از انسانها محافظت میکنند. همچنین این سرامیک بیمارستانی از تبادل امواج بین دستگاههای مختلف جلوگیری میکنند.
بخش مهم دیگر غیر استریل در بیمارستانها، اتاق بستری است که برای گذراندن دوران نقاهت بیماران در نظر گرفته شده است و حتما باید با سرامیک بیمارستانی پوشش داده شود. معمولاً مراجعهکنندگان و همراهان بیماران برای ملاقات با آشناها و همچنین حضور در کنار بیمار، به این بخش مراجعه میکنند. پرسنلهای بیمارستان مانند پزشکان، پرستاران و پرسنل نظافت نیز به این اتاقها تردد دارند. استحکام مکانیکی و طول عمر بالا مهمترین فاکتور در انتخاب سرامیک بیمارستانی مناسب برای اتاق بستری است. به دلیل قرار گرفتن در معرض افراد مختلف، اتاقهای بستری بیشتر کثیف هستند و تأثیر بیشتری از آلودگی میگیرند. سرامیک بیمارستانی سایز بزرگ با لعاب یکنواخت مانند سرامیکهای چینی و پرسلان بهترین انتخاب برای این بخش به شمار میآیند.
اتاق انتظار بهعنوان یک بخش ویژه و تأثیرگذار مطرح است که تأثیر بالایی بر رفتار همراهان بیماران دارد. با توجه به تنشهای عصبی بالا در محیط بیمارستان، اتاق انتظار میتواند پناهگاه مناسبی برای آنها باشد و آنها را از لحاظ روحی آرام کند. اصولاً فضای اتاق انتظار از لحاظ بهداشتی چندان مهم نیست و اصول اولیه بهداشتی در آن رعایت شود، کافی است. به همین دلیل طراحی گرافیکی و فضای آرام آن در اولویت بالاتری قرار دارد. طراحان دکوراسیون برای طراحی اتاق انتظار یا روانشناسان مشورت میگیرند و سعی میکنند از بهترین رنگها در آن استفاده کنند. باوجوداینکه نظافت این بخش با شدت کمتری انجام میشود، اما سرامیک بیمارستانی استفاده شده باید از لحاظ مقاومت مکانیکی سطح قابل قبولی داشته باشد.
با توجه به اینکه سرامیکهای پرسلان در سایزهای مختلفی ساخته میشوند و امکان چاپ دیجیتال را دارند، بهترین انتخاب بهعنوان سرامیک بیمارستانی هستند. البته برای انجام بهتر نظافت و کم کردن درزهای کف، میتوان از سرامیکهای اسلب یا سایز بزرگ با ابعاد 90 × 120 سانتیمتر استفاده کرد. این سرامیکها ابعاد بزرگتری دارند و کمتر آلوده میشوند. در ضمن در برابر ساییدگی مقاوم هستند.
[irp posts=”7445″ name=”سرامیک پرسلانی ؛ نکات اجرایی در خصوص 2 روش پرکاربرد نصب سرامیک پرسلانی”]
بخش دفتری و اداری
طبیعتاً در کنار مناطق استریل و غیر استریل باید بخشی به کارهای اداری و دفتری اختصاص یابد که برای پوشش آنها نیز از سرامیک بیمارستانی استفاده می شود. این بخش بیشتر به این دلیل در نظر گرفته میشود که مراجعهکنندگان و همراهان بیماران با پرسنل بیمارستانی در ارتباط باشند. بخشهایی مانند اتاق پرستاران، انبار داروها و تجهیزات پزشکی، اتاق مدیران ارشد و بخش حسابداری نمونههایی از بخشهای اداری و دفتری هستند. معمولاً نظافت این بخشها در برنامهها روزانه قرار ندارد و بهصورت هفتگی یا ماهیانه نظافت میشوند. از طرفی تردد در این بخشها چندان بالا نیست و استحکام آنها در اولویت قرار ندارد.
با توجه به اینکه بخش دفتری به ارتباط بین پرسنل و مراجعان اختصاص دارد، نمای سرامیک بیمارستانی و طراحی دکوراسیون در اولویت بالاتری قرار دارد. امروزه سرامیک های بیمارستانی با طرحهای متنوعی ساخته شدهاند و پیمانکاران این امکان را دارند که طرح متنوع و زیبایی را پیادهسازی کنند. بهترین انتخاب برای بخش دفتری، کاشیها و سرامیکهای پرسلان هستند. سرامیک بیمارستانی پرسلان در رنگهای مختلفی تولید میشوند و امکان چاپ دیجیتال را دارند. این قابلیت به طراحان این امکان را میدهد که بیشترین خلاقیت را در طراحی دکوراسیون به خرج دهند.
مطب پزشکان و کلینیکهای خصوصی
مطب پزشکان و کلینیکهای خصوصی نوع دیگری از مراکز پزشکی هستند که شرایط ویژهای دارند. شرایط این ساختمانها تقریباً با شرایط بخشهای غیر استریل بیمارستانی یکسان است. در مطب پزشکان و کلینیکهای خصوصی نیز افراد زیادی تردد دارند و به برنامههای نظافتی مهم نیاز دارند. از طرفی استفاده از الگوهای استاندارد یا رنگهای آبی یا سبز در سرامیک بیمارستانی چندان اهمیتی ندارد. درواقع پزشکان میتوانند از سرامیکهای ساده یا طرحدار استفاده کنند.
برای پوشش کف یا دیوار مطب، سرامیکهای پرسلان بهترین انتخاب هستند. این سرامیکها دوام بالایی دارند، نگهداری آنها آسانتر است، کمتر کثیف میشوند و لکه بردار نیستند، و در برابر آب و سایر مایعات نفوذناپذیر هستند. در ضمن میتوان طرحهای متنوعی به کمک آنها ایجاد کرد.
سرامیک بیمارستانی هوشمند!
اما داستان سرامیک بیمارستانی به این چند نوع خاص محدود نمیشود و اخیراً دانشمندان موفق به ساخت نوع خاصی از سرامیکهای سایز بزرگ یا اسلب شدهاند که توانایی خوبی در از بین بردن باکتریها و آلودگیها دارد. این سرامیکهای هوشمند، که به بیوسرامیک نیز معروف شده است، از نانوذرههای تیتانیوم بهره میبرد که امکان تجزیه آلودگیها را فراهم آورده است.
این سرامیک بیمارستانی که در کشور ایتالیا و در یک مرکز تحقیقاتی ساخته شده است دارای قابلیتهای ویژهای است، مانند:
- حذف آلایندههای معدنی و آلی
- حذف باکتریها و ممانعت از ادامه رشد آنها
- کاهش هزینههای نگهداری و صرفهجویی در مصرف مواد شوینده
- طول عمر بیشتر
- جلوگیری از تجمع باکتریها
همانطور که ذکر شد، بیمارستانها دارای بخشهای متنوعی هستند و هرکدام از این بخشها خصوصیات مختص به خود را دارد. در هرکدام از این مناطق امکان استفاده از یک یا دو نوع خاص از سرامیک بیمارستانی وجود دارد. باوجوداینکه نظافت و رعایت بهداشت، بالاترین اولویت نصب سرامیک بیمارستانی است، اما استفاده از رنگ مناسب، طراحی دکوراسیون و شیوه نصب مناسب نیز میتواند اهمیت ویژهای در خرید سرامیک بیمارستانی داشته باشد.
سرامیک بیمارستانی یکی از محصولات ارائه شده در فروشگاه کلینیک ساختمانی بهتام است که در مدلهای مختلف عرضه میشود. اگر قصد خرید این محصول را دارید یا در مورد انتخاب سرامیک بیمارستانی به کمک نیاز دارید، با ما در تماس باشید!