
امروزه خرید و فروش گروت در سطح بازار و در فرایندهای ساخت و ساز به حدی رواج یافته است که به عنوان یک روش معمولی و پرکاربرد شناخته میشود. تنوع بالا در این محصولات و توانایی آنها در عملکرد به عنوان لایه پرکننده، باعث شده است که اغلب مهندسین سازه و تعمیرکاران ساختمانی به استفاده از آنها روی بیاورند. مسائل مختلفی در مورد گروتهای ساختمانی مطرح میشود که شناخت آنها، وزن مخصوص گروت، انواع گروتها، نحوه گروت ریزی و استانداردهای آنها از این موارد هستند.
برای آشنایی بیشتر مخاطبان کلینیک ساختمانی به تام با این محصول ویژه، سعی کردهایم که به شکل کامل و با جزئیات به بررسی آنها بپردازیم.
گروت چیست؟
اصطلاح گروت شاید در ساخت و ساز و پروژههای ساختمانی چندان آشنا نباشد و به احتمال زیاد اغلب پیمانکاران با آن آشنایی چندانی ندارند، اما اهمیت آن به اندازهای است که به عنوان لایه زیر صفحه ستون به کار برده میشود و میتواند استحکام و دوام یک سازه را تضمین کند. با همین جمله میتوان فهمید که گروت تا چه اندازه برای ساختمان اهمیت دارد و چرا اغلب فعالان ساختمانی به سراغ استفاده از آن میروند.
گروت ساختمانی از سیمان، ماسه، افزودنیهای شیمیایی و در اغلب موارد ماسه سیلیسی تشکیل میشود که به صورت پودر خشک و در کیسههای ۲۵ کیلوگرمی استاندارد به بازار عرضه میشود. نحوه آماده سازی و استفاده از گروتها، همانند پودر بندکشی است که در مطالب قبلی آن را مورد بررسی قرار دادیم.
گروت به چه شکلی عمل میکند؟
نحوه استفاده از گروت و عملکرد آن با توجه به نوع و مدل آن متفاوت است. با توجه به اینکه در تولید انواع گروههای ساختمانی از مواد مختلفی استفاده میشود، و همزمان با استفاده از آنها، ویژگی آنها نیز تغییر میکند، بنابراین طبیعی است که نحوه استفاده از آنها تغییر کند. به عنوان مثال، در گروتهای منبسط شونده، باید به نحوی عمل کرد که تغییرات حجم آن تاثیری بر سازه بتنی نداشته باشد.
به طور کلی، گروت به صورت یک پودر خشک است که با آب ترکیب شده و یک ماده خمیری شکل تولید میکند. این ماده خمیری شکل به صورت تزریقی یا به صورت ریختن در محل به کار گرفته میشود. اگر هدف از استفاده از آن، پر کردن یک درز یا شکاف باشد، باید از روشهای تزریقی استفاده کرد، و اگر هدف پر کردن سطح زیر صفحه ستون باشد، لازم است که برای آن قالبهای استاندارد تعبیه کرد و سپس به محل مورد نظر ریخته شود.
وزن مخصوص گروت
وزن مخصوص گروت در حالت استاندارد و معمولی آن حدود ۲۰۰۰ گرم بر سانتی متر مکعب برآورد میشود، اما زمانی که ترکیبات دیگر به عنوان افزودنی به آن اضافه میشود، ممکن است این عدد تغییر کرده و کمی بالا یا پایین شود. به عنوان مثال، وزن مخصوص بتن گروت منبسط شونده در حالت خشک ۱۶۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است و زمانی که به حالت مرطوب تغییر وضعیت میدهد این عدد تا ۲۳۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب افزایش مییابد.
قیمت گروت
همانطور که عنوان شد، گروتها از چند ماده مختلف ساخته میشوند که تنها در چند مورد جزئی به هم شبیه هستند؛ به همین دلیل نباید انتظار داشت که قیمت گروت در انواع مختلف ثابت باشد و حتی در شهرهای مختلف نیز قیمت یکسانی داشته باشند. با توجه به مواد استفاده شده در این پودر و همچنین فاکتورهای مختلف تأثیر گذار بر روی قیمت آنها، عملاً قیمت گروتها در فروشگاههای مختلف متغیر است و برای دریافت قیمت این محصول در کلینیک ساختمانی به تام، میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
انواع گروت
اگر چه از لحاظ ظاهری و در نگاه عام گروتها بسیار با هم شبیه هستند، اما در حقیقت مواد تشکیل دهنده آنها تفاوت چشمگیری با یکدیگر دارند و همین موضوع باعث میشود که با عناوین مختلفی شناخته شوند. در ضمن وجود مواد مختلف باعث شده است که کاربرد و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها نیز تغییر کند. رایجترین گروتهای موجود در بازار، موارد زیر هستند:
- گروت منبسط شونده بر پایه سیمان: این گروت بر پایه سیمان و به صورت پودر خشک ساخته میشود و معمولاً در دما و شرایط آب و هوایی معمولی به کار گرفته میشود. نکته بسیار مهم در مورد گروههای منبسط شونده این است که روند انبساط آنها در دو مرحله انجام میگیرد و در هر کدام از این مراحل، وضعیت سازه تحت تأثیر قرار میگیرد. فاز اولیه انبساط در مدت زمان ۲۰ تا ۳۰ دقیقه اولیه پس از گروت ریزی انجام میگیرد و فاز ثانویه آن معمولاً تا دو روز بعد از اختلاط کامل بتن ادامه دارد. این ماده در دمای بین ۱۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد به کار برده میشود.
- گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری (بسپار): گروتهای سیمانی اصلاح شده ساختار و شکل فیزیکی همانند گروتهای سیمانی معمولی دارند و تنها تفاوت آنها این است که با استفاده از مواد پلیمری ساختار آنها تغییر کرده است. ماده پلیمری استفاده شده باعث میشود که مقاومت کششی و خمشی آنها افزایش یابد و نسبت به نفوذ رطوبت مقاوم باشد. این نوع گروت ساختمانی برای طبقههای پایین ساختمان و همچنین محلهایی که در معرض آب شور دریا قرار دارند مناسب هستند. ماده پلیمری، ماسه سیلیسی با اندازه کوچک و سیمان مواد اصلی استفاده شده در آنها هستند.
- گروت اپوکسی دوجزیی و یا سه جزیی: گروتهای اپوکسی از ترکیب رزین اپوکسی، عمل آورنده آمینی و ماسههای سیلیسی تشکیل شده است که برای استفاده از آنها و دریافت ویژگیهای اصلی آنها، وجود این سه جزء الزامی است. از لحاظ روان و سیال بودن ملات، گروتهای اپوکسی بیشترین میزان سیالیت را دارند و به همین دلیل برای قسمتهایی که دسترسی به آنها سخت است، بیشتر به کار گرفته میشوند. این گروتها در صنایعی مانند ماشین آلات موتوری و نصب ریل برای جرثقیلها و سیستمهای سنگین مناسب هستند.
[irp posts=”22471″ name=”چسب بتن لاتکس و اهمیت استفاده از آن”]
- گروت آماده منبسط شونده: اگر به دنبال یک ماده آب بندی و درز بندی آماده هستید که بعد از تزریق بلافاصله منبسط شده و وضعیت فاز را مشخص کند، میتوانید از این نوع گروتها استفاده کنید. در حقیقت گروتهای آماده منبسط شونده به شکلی طراحی و ساخته شدهاند که بلافاصله پس از اختلاط به طور کامل منبسط شده و بعد از سفت شدن و تزریق آن، عملاً انبساطی نخواهد داشت.
- گروت ساختمانی مسلح به الیاف: در مدلهای قبلی مسئله مقاومت کششی یک چالش مهم محسوب میشود که با وجود الیاف قرار گرفته در بدنه این نوع گروت، این ضعف نیز پوشش داده شده است. نمونههای مختلفی از گروتهای ساختمانی مسلح به الیاف در وب سایت کلینیک ساختمانی به تام قرار داده شده است که میتوانید جزئیات مشخصات و ویژگیهای آنها را در لینک زیر مطالعه کنید.
https://behtam.org/pcat/building-structure/additive-and-structural-insulation/grout/
نحوه آماده سازی گروت
آماده سازی گروت نسبت به تمامی ملات ها پودرهای بندکشی راحتتر است و تنها لازم است که آب به آنها اضافه شود و پس از اختلاط کامل مورد استفاده قرار داد. گروتهای ساختمانی معمولاً در کیسههای ۲۵ کیلویی عرضه میشوند که تمامی اجزا و مواد تشکیل دهنده آنها کامل است. برای آماده سازی آنها، تنها لازم است که گروت را در یک مخزن یا ظرف مخصوص خالی کنید، به مقدار کافی به آن اضافه کنید (گروت به دو حالت خمیری و روان آمادهسازی میشود که حالت خمیری آن به سه و نیم لیتر آب و حالت روان آن به ۴ لیتر آب نیاز دارد)، با استفاده از همزن مخلوط مورد نظر را به طور کامل هم بزنید و اکنون قابل استفاده است.
نحوه گروت ریزی و الزامات آن
گروت ریزی و تزریق آن به بخشهای مختلف الزامات خاص خود را دارد و لازم است که هنگام استفاده از آن، توجه ویژهای به نکات ریز و مهم در مورد آن داشته باشیم. برخی از نکاتی که لازم است آنها را رعایت کنیم عبارتند از:
- گروتهای آماده شده باید حالت خمیری داشته باشد و آب آن جدا نشود؛
- هیچ کدام از قسمتهای تشکیل دهنده گروت نباید جدا شده باشد؛
- محل گروت ریزی باید از قبل مرطوب شده باشد و هیچ گونه مواد آلاینده یا گرد و خاک در آن وجود نداشته باشد؛
- لازم است که گروت تا زمانی که به طور کامل سرد شود، مرطوب نگه داشته شود (توصیه مهندسان این است که این مدت زمان تا پنج روز ادامه داشته باشد).
گروت زیر صفحه ستون
استفاده از گروت در زیر صفحه ستون بسیار رایج است و معمولاً برای پر کردن فضای زیر صفحه ستون از آن استفاده میشود. در این مورد باید توجه داشته باشید که انبساط آن نباید به اندازهای باشد که برای صفحه ستون و استحکام آن مشکل ساز باشد. کسانی که از گروت برای پر کردن زیر صفحه ستون استفاده میکنند، باید نوع استفاده شده را مد نظر قرار دهند و همچنین قالب مشخصی برای رفتار نسبت به انبساط عام در نظر بگیرند.
خرید گروت
خرید گروت به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که نوع آن اهمیت بیشتری دارد. با توجه به اینکه مواد تشکیل دهنده گروتها متغیر است، جنس و عملکرد آنها در شرایط مختلف نیز تغییر میکند. همچنین این مواد در کیسههای ۲۵ کیلوگرمی عرضه میشوند که امکان فروش کیلویی آنها نیز وجود دارد. با این وجود میتوان ادعا کرد که قیمت گروت در مناطق مختلف متفاوت است و ممکن است با توجه به نوع آن، تغییر کند.
برای آشنایی بیشتر میتوانید به بخش محصولات کلینیک ساختمانی به تام مراجعه کنید و برای دریافت اطلاعات فنی مربوط به هر محصول با کارشناسان ما در تماس باشید.
[irp posts=”22491″ name=”پودر بندکشی و انواع مختلف آن”]